3.1 Folie do laminacji dla przemysłu spożywczego

Folie tego typu dzięki nowoczesnej, pięciowarstwowej technologii produkcji doskonale nadają się do laminacji z materiałami typu PE, PP, CPP, BOPP, BOPETmet. Dzięki zastosowaniu odpowiednich żywic laminaty charakteryzują się dobrą przetwarzalnością na automatach pakujących typu VFFS i HFFS. Dostępne są z pakietem dodatków dostosowanych wymagań poszczególnych linii pakujących, z barwnikami lub bez. Standardowo laminaty tego typu wykorzystywane są do pakowania produktów mrożonych (mieszanki warzywne, frytki), karmy dla zwierząt, mydeł, szamponów, płynów.

folie laminowane i przetwarzania na automatach FFS
folie nielaminowane i przetwarzania na automatach FFS

Folia produkowana w postaci taśm. Folia może być produkowana z różnymi dodatkami poprawiającymi jej parametry:

  • otępiacz – zmniejsza poślizgowość folii,
  • poślizg – zwiększa poślizgowość folii,
  • filtry UV – chroni przed promieniami słonecznymi
  • antystatyk – powoduje rozładowanie się ładunków elektrostatycznych,
  • barwnik – folia w dowolnym kolorze,

Możliwości produkcyjne.

  • Ilość warstw: 3, 5
  • Szerokość: 100mm – 2600mm
  • Grubość: 20μm – 200μm
  • Średnica rolki: do 1000mm
  • Tuleje: fi 76, fi 152